OKUR, Kitaplar Yalnız Kalmasın Diye Çıktı
 

“Arayış”a Fener Tutmak

Süleyman Ayan

Seride yer alan kitaplarda yazarların verdiği tatmin edici cevaplarla, belki ömür boyu devam edecek bir arayışın en azından kavramsal çerçevede isabetli şekilde sürmesi ümit ediliyor.

Beyan Yayınları, zaman zaman yayımladıkları kitap serileri ile diğer yayınevlerinden farklı ve özgün bir yayın politikası güdüyor uzun zamandır. Eylül ayında raflarda yerini alan ve 20 farklı kitaptan oluşan “Bir Müslüman Nasıl Bakmalı?” serisi de bahsettiğimiz yayın politikasının bir tezahürü. Yasin Aktay ve Mahmut Hakkı Akın editörlüğünde hazırlanan kitaplar, farklı başlıklardaki güncel meselelere çağımız Müslümanının nasıl bir bakışı olması gerektiğiyle ilgileniyor. 

Serideki kitapların başlıkları, konuların gerçekten de güncel ve soru işareti bol alanlardan seçildiğini gösteriyor, bu anlamda kolayca dikkat çektiğini söylemek mümkün. Demokrasi, ırkçılık ve milliyetçilik, Kur’an ve tarihsellik, felsefe, cinsellik ve aşk, deizm ve ateizm, kadın sorunu ve feminizm, ekonomi ve faiz, sosyal medya söz konusu başlıklardan bazıları. Hemen hepsi ayrı birer külliyat meydana getirecek bu konuların küçük bir seride toplanmış olması ilk bakışta garip gelse de; içeriğe baktığımızda hazırlanan bu serinin, okuyucuların İslami hassasiyetler temelinde güncel soru ve sorunların üzerine düşünmesi ve araştırmaya sevk edilmesi amacıyla hareket ettiğini görmek mümkün. 

Kafa Karıştırmak Kötü müdür? 

Serinin editörleri, kitapların sunuşunda okuyucu olarak hedef kitlenin gençler olduğunu özellikle belirtiyor. Gençlik döneminin aynı zamanda bir arayışa ev sahipliği ettiği herkesçe bilinir, bu arayış ve kafa karışıklığının bitirilmesi gerektiği de yine birçok kişinin -bence- hatalı bir kanaatidir. Serideki kitapların, kafa karışıklığını ve sorgulamayı teşvik eden yanıyla bu kanaatin aksi yönünde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Kitaplarda yazarların verdiği tatmin edici cevaplarla belki ömür boyu cevaplarla, bir arayışın en azından kavramsal çerçevede isabetli şekilde sürmesi ümit ediliyor. 

Bir Müslüman Nasıl Bakmalı?” ifadesinin iddialı yönü hem dikkatleri çekiyor hem de rahatsız edici bir tını bırakabiliyor. İslam’ın emir ve yasaklarla çizdiği kırmızı çizgilere doğal olarak riayet edilmekle beraber; seride ele alınan konularda Müslümanların “bu konuya bu şekilde bakmaları gerekir” gibi dikte edici bir içerik ve tavır benimsenmiyor. Yine editörlerin ifadesiyle söylemek gerekirse “…Alternatif görüş ve düşüncelerin önünü kapatan bir yöntemi seçmediğimizi belirtmek isteriz.” 

Gelelim serideki kitapların yazarlarına. Burada da editörlerin ve yayınevinin işinin ehli isimlerle çalıştığını söyleyebiliriz. İlk bakışta dikkat çeken yazarlar ve kitapları ise şu şekilde: İslamcılık, İslam Birliği ve Ümmet, Alev Erkilet; İslam’da Yönetim Biçimi ve Halifelik, Abdulkadir Macit; Irkçılık ve Milliyetçilik, Bekir Biçer; Demokrasi, Yasin Aktay; Kur’an ve Tarihsellik, Şevket Kotan… 

Bir Müslüman Nasıl Bakmalı?”, günümüz kavramlarına -giriş seviyesinde- İslami pencereden bakmak isteyenler ve farklı konularda temel okumalar niyetinde olanlar için bir başucu kitabı olacak gibi gözüküyor. 

Henüz yorum yok...

Yorum yapmak ister misiniz?