OKUR, Kitaplar Yalnız Kalmasın Diye Çıktı
 

Bir Heceleyiş Kitabı: Satır Arasındaki Anlam

Meltem Ortakcı

Gözünüzün önüne okumayı yeni yeni söken heyecanlı bir çocuk getirin, çocuğa dair zihninize düşen ilk görüntü önüne gelen kısa ya da uzun hemen her kelimeyi ihtiyatla heceleme çabası olacaktır. Her hecelemenin nihayetinde ise o kelimeyi heyecanla tekrar edecektir: Ki-tap, kitap! Çünkü ancak bu sayede zihninde deveran eden bölük pörçük heceler bir araya gelip anlamlı bir kelimeye dönüşecek ve çocuğun okuma heyecanını yeni bir kelime öğrenme hevesine katık edecektir.

İşte Türk öykücülüğünün velut ismi Cemal Şakar da Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden oldukça zengin bir seçki sunduğu eserinde önce tüm argümanları ortaya koyarak bir yazarı yahut kavramı ana hatlarıyla ele alıyor. Ardından sunduğu her argümana yüzünü tekrar tekrar dönerek bazı tahlil ve tenkitler vasıtasıyla ortaya koyduğu izahları muhatabına aktararak okuruna tabiri caizse bir yetişkin heceleyişi yaptırıyor.

İz Yayıncılık’ın eleştiri serisinden çıkan eser içerisinde birçok usta isme yer verirken eserlerin satır aralarında muhafaza edilmiş anlamları açığa vuruyor. Mehmet Akif, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Mustafa Kutlu, Kemal Tahir, Akif Emre, Ahmet Haşim, Güray Süngü gibi Türk edebiyatının dününden bugününe birçok büyük ismi tek bir kitaba ustalıkla sığdırmayı başaran yazar, her bir denemede yapmış olduğu titizlikli irdeleme neticesinde okurun dimağında acı bir tat yerine tatlı bir kaşıntı bırakarak bir nevi eleştirinin etik sınırlarını belirliyor.

Yazının tamamını Okur’un 15. sayısında bulabilirsiniz: bit.ly/3idf6PP

Henüz yorum yok...

Yorum yapmak ister misiniz?