|

Bir Kültürün Fantastik Dünyası: Rus Masalları

Cüneyt Gönen

Masal, zekayı artırır. Evet, bu benim iddiam değil Einstein’ın düşüncesi. Çünkü masalın ana bileşeni hayaldir ve hayal zekayı besleyen en önemli gıdadır. “Çocuklarınızın zeki olmalarını arzu ediyorsanız, onlara masal okuyun. Daha zeki olmalarını mı istiyorsanız? O zaman onlara daha çok masal okuyun.” çıkarımını “Zekanın gerçek delili bilgi değil, hayal gücüdür.” argümanı ile desteklemişti.

Bilgi geçmişe, hayal gücü geleceğe dönüktür. Masal ile çocuklar, deneyimlerinin ötesine geçerek dünyayı kavramaya, anlamlandırmaya ve sorgulamaya başlarlar. En derin düşünce biçimi olan hayal gücü burada devreye girer ve bunun bir fonksiyonu olarak da zihinlerinde daha güzel bir dünya modeli sentezlemeye çalışılırlar. Görüldüğü gibi masallar çocuklar için eğlence olmaktan daha fazlasını muhteva eder. Ve şimdi yapabileceğiniz en iyi şey çocuklara masal okumak ve okutmak.

Masal kaynağı olarak derin bir birikimimiz var ve bu birikime zenginlik katacak yeni bir derlemeyi geçtiğimiz aylarda Babil Kitap masal severler ile buluşturdu. Yok denecek kadar az bilinen Rus masallarını, klasik ve çağdaş eserlerini herkesin tanıdığı büyük yazarların kaleminden okuma fırsatı sunuyor bu seçki. Tolstoy, Puşkin, Gorki, Turgenyev gibi herkes tarafından bilinen isimlerin yanında 35 farklı Rus yazarın toplam 83 masalı tek bir kitapta toplanmış. Her bölümün açılışının yazar hakkında kısa biyografik bilgilerle yapılması yazarları tanıma fırsatı sunarken, masalların da yazar bazlı gruplanması okuma kolaylığı sağlıyor.

Masalları Korumak

Her kültürün doğasından kaynaklı masal arketiplerinde de fark vardır. Rus folklorunun tarihine baktığımız zaman Rus masalları eser miktarda yabancı etkiler taşısa da Slav mitolojisiyle sıkı sıkıya bağlı olduğunu görürüz. Cadılar, kahramanlar, şeytanlar, devler, canavarlar, koruyucular, sihirler ve Baba Yaga gibi öğeler…

Yazının tamamını Okur’un 14. sayısında bulabilirsiniz: https://bit.ly/2CBpiBG

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir