OKUR, Kitaplar Yalnız Kalmasın Diye Çıktı
 

Çocuk Kitapları Içimizdeki Çocuk Için mi?

Rabia Gülcan Kardaş

Bir süredir zihnimde dolaşan bir düşünce bu. Acaba çocuk kitaplarına olan ilginin artması, çocuklara daha iyi kitaplar sunma çabamızın haricinde bir şey mi? Bu kadar çok kitap, bu kadar çok etkinlik, masal geceleri vs. derken çocuklar nerede diye soruyor insan. Elbette çocuklara da ulaşan yanları var tüm bu işlerin. Fakat orada bir yerde, sanki içindeki çocuk için bu alanla uğraşan pek çok yetişkin var gibi.

Aslına bakarsanız içimizdeki çocuğa güzelleme yapıyor değilim. Her yaşın kendi vaktinde yaşanması en uygunu gibi görünüyor. 40 yaşına gelmiş ama cicili bicili kalemlerden, ponçik aksesuarlardan, pıtırcık sevgi gösterilerinden ve tabi ki bir de bunun huysuz yüzünde yer alan vasıflardan vazgeçememiş insanlar çok değil mi? Hanımlar kısmı daha görünür her zamanki gibi. Erkeklerde ise o içerideki çocuk, sorumluklarını bilmeme, bildirildiğinde kabul etmeme vs. gibi kendini gösteriyor.

Bizim alanımızdaki yansımalarına gelelim, kimseyi kızdırmadan. Yetişkinlerin bu ilgisini sınırlandırmak, çocuk kitaplarını ulaşılmaz raflara kaldırmak vs. istemiyoruz elbet. Fakat yetişkinler kısa cümleli, enfes resimli kitaplardan hoşlanmaya başladı diye, kitapların ilk sunulacak makamının çocuklar olduğu gerçeğinin göz ardı edilmesinden rahatsız oluyoruz. Son zamanlarda okuduğum bazı çocuk kitaplarında sanki bu tür bir yaklaşım gördüm. Yetişkin birinin anlayacağı espriler, resimler, konular… “Peki, çocuk bu kitaptan ne alır?” diye baktığınızda pek de doyurucu bir sonuç göremiyorsunuz. Bir iki arkadaşla da aynı kanıya vardık.

Zamansız Bilgi

Şimdiki çocuklar çok akıllı, büyümüş de küçülmüş gibiler diye düşünenler olabilir. Her halükarda bir çocuk için pek çok bilginin zamanı vardır ve zamansız bilgi, çocuğun ruhunu, gönlünü ifsad eder zulümdür. Aynı şekilde algı kapasitesi de belli sınırlar içindedir.

Velhasıl, yetişkinlerin de okuyabileceği iyi çocuk edebiyatı kitapları ile; yetişkinler için yazılmış, çocuk kitabı görünümlü yayınların arasında ince bir çizgi var kanısındayım.

Benimki zemheri kapıdayken bürünülmüş bir hüsnü kuruntu değilse, bu konu çocukların canını sıkabilir. Belki de en iyisi çocuk kitabı formunda, yani güzel resimlenmiş, grafiği özel hazırlanmış şekilde yetişkinler için kitaplar hazırlamak ve bunları okumanın ayıp olmadığını dile getirmek. Vazife olarak yine çocuk kitaplarını sevelim, okuyalım (bkz. bu sayfanın yazarı) fakat muhatabın içimizdeki değil dışımızdaki çocuklar olduğunu bilelim.

Bu sayıda büyüklerin de okuyabileceği ama çocuklar için olan kitaplardan iki tanesini sayfamıza taşıyalım:

Hepimizin evinde bulunan eşyalar dile gelse ve sünnete uygun olarak nasıl kullanılacaklarını, o eşyaları kullanırken edebileceğimiz duaları anlatsalar güzel olur muydu dersiniz? Yapay zeka ile belki bir gün olur, hiç şaşırmam. O güne kadar Neşeli Eşyaların Dilinden Hadisler kitabı var.

Kitapta kapı, ayna, kapak, iğne, süpürge gibi eşyalar dile geliyor. Kendileri hakkındaki sünnetleri, hadisleri anlatıyorlar. Her eşyaya iki sayfa verilmiş ve derli toplu konu anlatılmış. Bir evin eşyaları olarak kurgulandıkları için de o evdeki çocuklar, hayatın akışı da metne dahil olmuş. Böylece biraz daha yaşayan bilgiler okuyabiliyor çocuklar. Kitapta hemen her eşya, aynı zamanda Peygamberimiz (s.a.v)’e salavat getirmeye yönlendiriyor çocukları.

Kitabın sonunda hem öğrenilen hadisleri, sünnetleri pekiştirmek için güzel etkinlikler var hem de kitaptaki hadislerin metinleri liste olarak verilmiş.

Fikir epey güzel. Umarım çocukların ve tabii ki bizim de, bu sünnetleri hayatımıza taşımamıza sebep olur.

Mavi Balina, Jenni Desmond imzalı. Kitaptaki çocuk karakter mavi balinalarla ilgili (bizim de elimizde olan) kitabı okumaya başlıyor ve böylece hem çocuk karakter, hem de biz sayfalarda ilerliyoruz. Mavi balinaları anlatırken verilen, ağırlık, uzunluk, yediği içtiği şeyler vs. gibi bilgiler, çocukların da kolaylıkla anlayabileceği en azından hayal edip şaşırabileceği bir tarzda verilmiş.

Mesela balinanın gözü, gerçek boyutlarda yer alıyor sayfada ve evet vücuduna göre epey küçük gözleri varmış. Boyu ise bir kamyon, bir kepçe, bir tekne, bir araba, bir bisiklet, bir motosiklet, bir karavan ve bir traktörün arka arkaya sıralandığındaki uzunluğu kadarmış. Siz kısaca 30 metre de diyebilirsiniz.

Kitabın resimlemesi de çok güzel. 3 yaş ve üzeri okuyucular keyifle muhatap olacaktır diye düşünüyoruz, bu masmavi kitapla.

Henüz yorum yok...

Yorum yapmak ister misiniz?