Söyleşi: Zafer Yılmaz
Konuşan: Yusuf Temizcan
Tanıyalım: 1978 İstanbul doğumluyum. Aslen Sivaslıyım. Ailem 1975 yılında İstanbul’a gelmişler ve halen İstanbul’da ikamet ediyoruz. İlkokul, ortaokul ve liseyi yine İstanbul’da okudum. Liseyi bitirdikten sonra tabii ki “ne olacağım” sorusunu herkes gibi ben de kendime soruyordum. Fakat bu sorunun cevabı üniversite sonrasında olmayacaktı çünkü üniversite okumak gibi bir niyetim yoktu. El yeteneğim vardı. Hatta daha 10 yaşında limon kasalarından birebir boyutta araba yaptım fakat onu götürecek motoru yapamayacağımı anlayınca oturup ağlamıştım. Mesleğimin başlangıcına ilk adımı 1998 yılında Ortadoğu gazetesinde attım. Sayfa tasarımcısı olarak çalıştım. Gazete tecrübem Öncü gazetesi, Sabah, Akşam ve nihayet Yenişafak gazetesiyle son buldu.
2004 yılında bir reklam ajansında çalışmaya başladım. Sanki biraz daha yaklaşıyor gibiydim aradığım şeye. 7 senelik reklam ajansı maceramdan sonra işte aradığım şeyi buldum: 2012 yılında Ötüken Neşriyat’ta sanat yönetmeni olarak işe başladım. Evliyim 2 yaşında bir erkek çocuğumuz var.
Şimdiye kadar ne kadar kitap kapağı tasarlamışsınızdır?
Geçenler yayınevimizin kataloğunu yenilerken bu soru benim de kafama takıldı ve göz kararı sayayım dedim. Sanırım 400 civarında.
Maşallah. Sizin hazırlamadığınız ve kapağını çok beğendiğiniz 3 kitap ismi söyler misiniz?
Underground, Yalnızlık Kederi, The Flame Alphabert Bir kitap kapağını tasarlamak ortalama ne kadar vaktinizi alıyor?
Kapağı yapma aşamasında birçok etken bu zaman kavramının değişmesine yol açıyor. Kitabın içeriği, sizin kitaba bakış açınız, okuyucunun kapakla içeriği algılaması, materyaller gibi etkenler sizin zamanla olan yarışınızın süresini belli ediyor. Bu kimi zaman 1 saat, kimi zaman 5 gün. Fakat ortalama 2-3 gün diyebilirim.
Tasarım, kitabın satışında ne kadar etkili sizce? Kapağı özensiz yazılmış ama yazarın ismi nedeniyle çok satan epeyce kitap var.
Ben kitap isminin bunda belirleyici rol oynadığını düşünüyorum. Çünkü ne kadar etkileyici bir isim bulursanız kapak üzerinde yansıması da o kadar iyi oluyor. Tabi yazarın popüler olması veya bilinir olmaması da bu konuda önemli. Kimi zaman tanınmamış yazarların isimlerini parlatmak için farklı yöntemler uyguluyoruz.
Türkiye’den ve yurtdışından ilgiyle takip ettiğiniz tasarımcılar var mı? Kimler?
Geray Gençer ve Utku Lomlu’yu ilgiyle takip ettiğimi söyleyebilirim.
Tasarımını yaptığınız kitabı okur musunuz, yoksa editörlerden aldığınız bilgi yeterli olur mu?
Genellikle okumak için vaktimiz olmuyor.
İlham kaynağınız nelerdir?
Kapakta kullanacağım materyaller ve daha önce yapılmış kitap kapaklarını incelemek.
İlgiyle takip ettiğiniz tasarım siteleri var mı?
Yok. Google’dan genel tarama yapıyorum, aradığım ilhamı bulana kadar geziniyorum.
Evinizde ortalama kaç kitap vardır? Çok kitap okur musunuz?
Eskiden çok okurdum, fakat kitap kapağı yapmaya başladıktan sonra bu azaldı. Evimde çok kitap yok belki 50 tane kitap vardır.
Bu alanda pişmek isteyenlere tavsiyeleriniz var mı?
Henüz biz de pişmedik. Çok araştırmak; inatla ve sabırla kitap kapağının ortaya çıkması için o sancının sonuna kadar çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kendi tarzlarını oluştursunlar. O zaman yaptıkları işten keyif alacaklardır.