Hazırlayan: Yusuf Temizcan
2019 sona ererken, artık geleneksel hale gelen, Okur’un yazarlarının farklı kategorilerde seçtiği yılın en dikkat çekici kitaplarını sunuyoruz.
EDEBİYAT
İsmail Güleç
Amerikalı şiir eleştirmeni Marjorie Perloff, avangart ve postmodern şiiri anlattığı bu kitapta, ismini bilmediğimiz birçok şaire yer veriyor. Medya ve şiir arasındaki ilişki, özellikle internet dili karşısında dilin nasıl tavır aldığı da benim için ilginç değerlendirmelerle dolu. Okuyunca pişman olmayacağınızı düşünüyorum. Çünkü bir kısmını ilk defa duyduğum, bir kısmını da bilip tanımlayamadığım birçok şeyi ben bu kitapta buldum.
- Radikal Zanaat Medya Çağında Şiir Yazmak
Marjorie Perloff
Mütercim: Ahmet Ölmez
Ketebe Yayınları
328 sayfa, 1. Baskı Mayıs 2019 - Bir Zamanlar Bir Ülkede Masalların Kısa Tarihi
Marina Warner, Mütercim: Güven Turan
Yapı Kredi Yayınları
176 sayfa, 2. Baskı Ekim 2019 - Ferheng-i Şuuri
Hasan Şuuri
Hazırlayan: Ozan Yılmaz
Yazma Eserler Kurumu, 480 sayfa, 1. Baskı 2019
TARİH
Halil Solak
Cumhuriyet tarihinin en tartışmalı konularından biri olan Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışını, çoğu ilk kez yayınlanan belgelerle ele alarak inceleyen bir kitap 19 Mayıs. Bardakçı’nın yayınladığı bu belgeler, Türkiye tarihini değiştiren bu hadisenin, kitabın başlığına da yansıdığı şekilde, “bir devlet operasyonu” olduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Mustafa Kemal’in Samsun yolculuğunun öncesi ve sonrasında yaşananları içeren bu kitap pek çok tartışmaya da son noktayı koyuyor.
- Bir Devlet Operasyonu: 19 Mayıs
Murat Bardakçı
Turkuvaz Yayınları
398 sayfa, 1. Baskı Eylül 2019 - Saray Harem ve Mahrem
Ali Akyıldız
Timaş
384 sayfa, 1. Baskı Nisan 2019 - Ortadoğu’da Hakimiyet Mücadelesi: Osmanlı-Memlük Savaşı 1485-1491
Shai Har – El, Mütercim: Gül Çağalı Güven
Alfa Yayınları
335 sayfa, 1 Baskı Ekim 2019
SANAT
Yunus Emre Tozal
Rüya Şehirler, bu yılın sanat ve mimarlık tarihi kategorisinde okura bir kültür tarihi sunan ve şehirlerin planlanmasından tasarımına aslında nasıl yaşamamız, nasıl çalışmamız, nasıl alışveriş yapmamız ve neye inanmamız gerektiğine dair fikirlerin bir dışavurumu olduğunu da gösteren önemli bir yapıt. Graham kitapta, şehir peyzajlarının analizini yaparak şehir formlarımızın nereden geldiğini, bizim onları ve onların bizi nasıl şekillendirdiğini göstermeyi amaçlıyor.
- Rüya Şehirler: Dünyayı Şekillendiren Yedi Tasarım Fikri
Wade Graham
Mütercim: Ümit Hüsrev
Yolsal, Koç Üniversitesi
Yayınları, 296 syf, 1. Baskı Ekim 2019 - Mağaradaki Zihin
James David – Lewis Williams
Mütercim: Tolga Esmer
Yapı Kredi Yayınları
312 sayfa, 1. Baskı Ekim 2019 - Müzecilik Yazıları
Halil Edhem
İletişim Yayınları
275 sayfa
1. Baskı Kasım 2019
ÇOCUK EDEBİYATI
Rabia Gülcan Kardaş
Her hafta posta kutuma yeni çocuk kitabı haberi geliyor; kah 30, kah 100! Elbette hepsini okumak mümkün değil. Okuduklarımız arasından seçtiğimiz 3’ü burada.
Üste alacağım eser Anlatsana adını taşıyor. Ekim ayında okuyucu ile buluştu. Kitaba ay dede, dev, gölge, ağaç, korkuluk, misketler, peynir ekmek ve tabi ki bulutlar konuk oluyor. Hikayelerle, masallarla el ele, hem kitabı hem hayatı okumaya yönlendiren bir metin elimizdeki. “gökyüzünden düşen bir mektup almıştı bi’ keresinde…” kitaptaki çocuk. Anlatsana da size özel bir mektup gibi.
- Anlatsana
Fatih Turanalp
Nar Çocuk
73 sayfa, 1. Baskı Kasım 2019 - Uçan Mermi
Bai Bing
EDAM
40 sayfa, 1. Baskı Şubat 2019 - Evrendeki Son Hazine
Figen Yaman Coşar
Düş Değirmeni Kitaplığı
200 sayfa, 1. Baskı Ocak 2019
İLAHİYAT – İSLAM DÜŞÜNCESİ
Murat Bozkurt
Metalib ve Mezahib, merhum Elmalılı’nın, Fransız felsefe tarihçileri Paul Janet ve Gabriel Séailles’in hazırladıkları Felsefe Tarihi’nin metafizik ve ilahiyat bölümlerinin şerhli tercümesidir. Elmalılı, eseri Batı düşüncesine aşina olmak için tercüme ediyor ve kelam alimlerinin fikirleriyle kıyaslamalarda bulunarak zenginleştiriyor. Eser sadeleştirme yapılmaksızın döneminin orijinal diliyle yayına hazırlanarak ilgili okuyucunun felsefi kavramlara/ıstılahlara aşinalık kazanmasını amaçlıyor.
- Metalib ve Mezahib
Elmalılı Hamdi Yazır
Hazırlayan: Asım
Cüneyd Köksal
İnsan Yayınları
352 sayfa, 1. Baskı Eylül 2019 - Mustafa Sabri Efendi’nin Dini Görüşleri
İbrahim Bayram
Klasik Yayınları
654 sayfa, 1. Baskı Temmuz 2019 - Halveti Azizlerinin Etvar-ı Seb’a Risaleleri
Derleyen: Fatih Yıldız
Büyüyenay Yayınları
640 sayfa, 1. Baskı Ağustos 2019
FELSEFE-SOSYOLOJİ
Mustafa Kirenci
Usta öykücü Cemal Şakar’ın teorik metinlerini bir araya getiren Edebiyatın Doğası’nda, felsefi bir konu olan “eşyanın doğası/özü”nden hareketle edebi eserin varoluşu, dili, tekniği, biçimi, içeriği gibi konular tartışılmaktadır. Yazar, “edebiyat felsefesi” ve “edebiyat sosyolojisi” alanlarında, sanat ve edebiyata özgü kavramlar üzerinden -bizde yeterince ele alınmayan- felsefi ve sosyolojik bir sorgulama alanı açıyor, özgün kavramsal yapılar ve yorumlar, farklı perspektifler geliştiriyor.
- Edebiyatın Doğası
Cemal Şakar
İz Yayıncılık
180 sayfa, 1. Baskı Şubat 2019 - Nietzsche’nin Zerdüşt’ü Üzerine Seminerler
Carl Gustav Jung
Mütercim: Turgut Berkes
Alfa Yayınları
1326 sayfa, 1. Baskı Mart 2019 - Bilgelik Kılavuzu ve Kurnazlık Sanatı
Baltasar Gracián
Mütercim: Ahmet Aydoğan
Say Yayınları
247 sayfa, 1. Baskı Şubat 2019
İNCELEME
M. Fatih Kutan
Kelimelerin politik olduğunu düşündüğümüzde birçok konu hakkında daha net fikirlere sahip olabiliyoruz. Kullandığımız her kelime politik ve her bir kelimeden yola çıkarak, onun işaret ettiği arka planı ve imaları açıklığa kavuşturmamız mümkün. Raj Patel ve Jason W. Moore, Yedi Ucuz Şey Üzerinden Dünya Tarihi’nde tam da bunu yapıyor: “Ucuz” kelimesi üzerinden kapitalizmin, “ucuzlaştırdığı” yedi şeyi kendi hegemonyasının unsurları olarak hayat içerisinde nasıl dönüştürdüğünü anlatıyor. Bu bağlamda doğa, para, emek, bakım, gıda, enerji ve yaşama odaklanarak, ucuz olanın neye tekabül ettiğini açık ediyor: “Ucuz, çalışmanın herhangi bir biçimini –insan ve hayvan, botanik ve jeolojik– mümkün en asgari bedelle seferber eden bir strateji, bir uygulama, bir şiddettir.”
- Yedi Ucuz Şey Üzerinden Dünya Tarihi
Raj Patel – Jason W. Moore
Mütercim: Serkan Gündüz
Kolektif Kitap
286 sayfa, 1. Baskı Nisan 2019 - Kurmacanın Kıyıları
Jacques Rancière
Mütercim: Yunus Çetin
Metis Yayınları
182 sayfa, 1. Baskı Şubat 2019 - İkbal Ahmet: Eleştirel Bir Yabancı
Stuart Schaar
Mütercim: Burak Demiryakan
Zoom Kitap
204 sayfa, 1. Baskı Kasım 2019
DENEME
Fatma Kebire Gündüz
“Biz büyüdük ve kirlendi dünya” diyordu şarkıda. Yazar da “kirlendi kelimelerimiz” diyor. Dünyaya bakışımızı inşa eden kelimelerimizi tabiri caiz ise bakım, onarımdan geçirmemiz elzem. Öncelikle zihnimizi temizleyip, yönümüzü belirlemeliyiz
ki içinden çıkılmaz sorunlarla karşılaştığımızda hazırlıksız yakalanmayalım. “Doğru” diye bildiklerimizi değiştirme cesaretini gösterebilelim. Hayatı başka türlü görüp anlamada, insanı tanımada, etrafımıza çizilen sınırları aşmada en büyük yardımcımız ise şiir. Zaman ve mekan algımızı değiştirip, temiz, yeni bir dünya kurmanın imkanını anlatıyor kitabında Özkan Gözel.
- Kelimeler İçindeyim
Özkan Gözel
Şule Yayınları
149 sayfa, 1. Baskı Mayıs 2019 - Yüksek Kader
İbrahim Tenekeci
Profil Yayınları
238 sayfa, 1. Baskı Ekim 2019 - Cânım Dosta Gider
Leylâ İpekçi
H Yayınları
275 sayfa, 1. Baskı Ekim 2019
ŞİİR
Suavi Kemal Yazgıç
İsmail Kılıçarslan’ın beşinci kitabı Ortaçağ Meslekler Atlası onun en genç, en kavi, en kıvamlı şiirlerinden oluşuyor. Sözün hakkını, şiirin hakkını veriyor Kılıçarslan. Adının ve soyadının da hakkını veriyor bir şair olarak. Bu kitapta hiç arada kaynamış, dolgu şiiri yok. Ben “Türk Eğrisi”ni sevdim kendi hesabıma.
- Ortaçağ Meslekler Atlası
İsmail Kılıçarslan
Ketebe Yayınları
88 sayfa, 1. Baskı Ekim 2019 - Ölüm Öncesi
İlker Nuri Öztürk
Profil Kitap
47 sayfa, 1. Baskı Haziran 2019 - Ömrüm Yettiğince Savaş
Eray Sarıçam
Ebabil Yayıncılık
64 sayfa, 1. Baskı Ağustos 2019
ROMAN
Abdullah Harmancı
Kadir Daniş, genç yaşına rağmen çok velut bir yazar. Üç telif üç de tercüme olmak üzere altı eseri var. Dili, yaşıtlarının aksine, zengin bir söz varlığına sahip. Mütercimliği de yazarlığını besliyor. Serçelerin Ölümü, gerek bu zengin dilden gerekse canhıraş bir psikolojiden hareket ederek okuru sarıp sarmalıyor. Metnin ateşi okuyucuya geçiyor. Kadir Daniş, edebiyatımızın sağlam bir imzası olmaya aday.
- Serçelerin Ölümü
Kadir Daniş
İz Yayıncılık
88 sayfa, 1. Baskı Mart 2019 - Azizler ve Haydutlar
Selman Bayer
Ketebe Yayınları
264 sayfa, 1. Baskı Ekim 2019 - Beni Kör Kuyularda
Hasan Ali Toptaş
Everest Yayınları
240 sayfa, 1. Baskı Kasım 2019
HATIRAT
Hamit Kardaş
Amerika’ya Afrika’dan köle olarak getirilen insanlarla ilgili çok sayıda roman veya makale okumuşuzdur, ancak kölelerin yazdıkları sınırlıdır. 30 yaşındayken Senegal’den Amerika’ya köle olarak götürülen Ömer İbni Said, 60 yaşında hayatını yazıyor. Amerika’da inançlarını muhafaza eden ancak hem Arapçayı hem de anadilini unutan İbni Said, günlüğüne Mülk suresi ile başladıktan sonra şu cümleyi kuruyor: “Benden hayatımı yazmamı istedin. Ama ben dilimi unuttum.”
- Hayatım
Ömer İbn-i Said
Temmuz Kitap
136 sayfa, 1. Baskı Mart 2019 - Gönderilmemiş Mektup
Gazi İbrahim Tevfik Çırakman
Büyüyenay Yayınları
168 sayfa, 1. Baskı Kasım 2019 - Geçtiğim Günlerden
Hasan Ali Yücel
İş Bankası Kültür Yayınları
272 sayfa, 3. Baskı Nisan 2019
HİKAYE
Erkan Şimşek
İrem Ertuğrul’un ilk öykü kitabı kısa ama vurucu öykülerden oluşuyor. 80’lerde doğmuş biri olarak Ertuğrul, kendi kuşağının öykülerini 90’ların ve hatta 2000’lerin diliyle anlatıyor. Kitabın sürükleyiciliği işte bu iki kaynaktan besleniyor. Hemen her öyküdeki kadın karakterlerin işleniş şekli de kitabı özel kılmakta.
- Mahalledeki Hayalet
İrem Ertuğrul
Ketebe Yayınları
64 sayfa, 1. Baskı Kasım 2019 - Doğum Lekesi
Elif Hümeyra Aydın
Dergah Yayınları
95 sayfa, 1. Baskı Ekim 2019 - Kara Yarısı
Mahir Ünsal Eriş
Can Yayınları
144 sayfa, 3. Baskı Mayıs 2019