Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) Koordinatörü Faruk Akhan ile…
KDY nedir, hangi ihtiyaçtan doğdu, hangi ihtiyaçlara cevap verdi ve birkaç aylık sürede gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
KDY, bir doğrudan yayıncılık platformu. Yayıncılık içinde insanların eserlerini kitaplaştırmaları konusunda hizmet veren kuruluşlar yok değildi. Fikrin ortaya çıkışı ise aslında odadaki fil mevzusu. Yani sorunu görmemek mümkün değil. Herkes bir tarafını tutuyor ortadaki sorunun ancak bütüncül bir bakış mümkün olmuyor. Sektörün hali ortada. Proje Kitapyurdu mutfağında ortaya çıktı. En hevesli olarak projenin idaresi de bana kaldı. Sektörde herkesin hemfikir olacağı bir talep söz konusu. Eser üreten insanlar bunların kitaplaşmasını istiyorlar. Sektör içinde denenen çözümler de yok değil. Birçok farklı firma kitap yayınlama hizmeti veriyor. Ancak burada da şeffaflık ve yazar/müşteri çatışması görüyoruz. Eseriyle mevcut firmaya giden yazarlar müşteri oluyorlar bir anda. Ortaya çıkan hizmet ilişkisi de yayıncılık sektöründe mekanizmaya dahil olabilmiş değil. KDY en temelde şeffaf bir süreç vadediyor. Ve baskı maliyetlerini yazara asla yansıtmayacağını baştan garanti ediyor. Üç aylık süreçte öngörebildiğimizin çok üzerinde bir teveccüh gördük. Yayın sayımız daha üç ay olmadan 200’ü geçti. Sistemimizi sürekli iyileştiriyoruz. Yazarlarımızın süreçleri olabildiğince kolaylaştırmayı hedefliyoruz.
Bir yazar için önemli olan fuar ve imza günü gibi imkanlardan, KDY’den çıkan eserler ve yazarları nasıl yararlanabilecek?
Öncelikle internet alışverişi konusunda oturmuş bir kültürümüz var. Kitap alışverişinde ise okurların mağazada gezip fiyat avantajı gözeterek internetten alışveriş yaptıklarını söyleyebiliriz. Burada şunu da görmek lazım: Kitap kitapyurdu.com’da yer aldığında potansiyeline erişme imkanlarına çoğunlukla sahip olmuş oluyor. Tabii kitabevlerinde, fuarlarda veya imza günlerinde bulunması faydasız diyemeyiz. Ama burada fayda/maliyet oranına bakmak lazım. Kitabevinde sergilemenin, fuarda bulunmanın maliyeti (dağıtım iskontosu, stand kirası, yüksek adetli baskının peşin maliyetleri vb.) özellikle ilk kitabı olan bir yazar için hiçbir yayınevinin kolay kolay üstlenebileceği bir maliyet değil. Son kertede yayınevlerinin büyük kısmı zaten internet satışlarına öncelik vermek durumunda kalıyor. Zira kitabevi rafları sınırlı sayıda kitap çeşidine yer verebiliyor. “Ara kalem” dediğimiz, nitelikli de olsa çok satar olmayan kitaplar, çoğu zaman okuruyla internette buluşuyor.
Yazarlarımız kitapları için istedikleri türde organizasyonlar yapabilir. Ancak bu tip maliyetlerin altına girersek yüzde 50 telif ödeme ve yazarlardan ücret talep etmeme gibi taahhütlerimiz gerçekçi olmaktan çıkar.
Yazarla nasıl bir sözleşme kuruluyor, kitabı ilgi gören bir yazar ne kadar sürede başka bir yayınevine geçebilir?
KDY uzun soluklu bir proje. Kitapyurdu bu projeye kısa vadeli bakmıyor. Ve yazarlarımızdan da kısa vadeli değil bizim vizyonumuza uyumlu bir strateji kurmalarını bekliyoruz. Standart sözleşmemiz iki yıllık. Fikri haklar konusunda sektörde
cari uygulamalara tabiyiz. Farkımız ise sonrasındaki süreci de yazarlarımızla şeffaf şekilde anlık olarak paylaşmak olacak. Telif ödemeleri ise yazarlarımızın portalımızda anlık takip edebildikleri sistemimizle hesaplanıp ödenecek. Burada iki aylık vade söz konusu. Bu da iki sebepten. Birincisi, muhasebe ile ilgili sorun yaşamamak için aylık hesap yapacağız. Ay sonu toplanan telif hakkı tahakkuk ettirilecek. İkincisi ise internet satışlarında iptal ve iade bir hak. Bu hakkın da uygulanabilir olması için bir aylık süre gerekiyor. Bu süreleri bekleyip yazarlarımıza telif ödemesini gerçekleştireceğiz.
Yazarlarımızın KDY’de okurlarına ulaşmaya devam etmelerini isteriz. Ancak yine yazarlarımızın yazarlık hayatlarında geleneksel yayınevlerini tercih etmeleri durumunda da hedeflerine ulaşmalarından mutluluk duyarız.
KDY’de fiyatlar nasıl belirleniyor?
KDY tıpkı Kitapyurdu gibi kitaplarını okurlara olabilecek en düşük fiyatla sunuyor. Burada üretim maliyeti, yazarın telif hakkı ve operasyon maliyetleri hesaba katılarak en makul fiyatı belirliyoruz. Bu fiyat kesinlikle sektör ortalamasının altında kalıyor. Ancak yazarlarımıza da fiyat konusunda inisiyatif alanı tanıyoruz.
Her kitapta baskı sayısı kadar bandrol alınması gerekiyor. Sipariş üzerine baskı yapan KDY bu sorunu nasıl aşıyor?
Açıkçası mevcut sistem tamamıyla konvansiyonel baskı tekniklerine göre düşünülmüş ve hantal bir yapı. Telif hakları açısından da bir güvenilirlik sağlayamıyor. Ancak bugün itibariyle bu sisteme uymak durumundayız. Her yayınevi gibi YAYFED’e yazılı beyan ile bandrollerimizi alıyor kitaplarımızı yayınlıyoruz. Tabii bandrol işi sipariş üzere olmayacağından makul adette bandrolü kitabı listeler listelemez almış oluyoruz.
Okur’un 14. sayısına ulaşmak için: https://bit.ly/2CBpiBG