OKUR, Kitaplar Yalnız Kalmasın Diye Çıktı
 

Kitap Haberleri

Emine Tokatlı, Gülnur Yıldız

 

TÜRKİYE

2019 Yılında Kitap Üretimi Artış Oranları

Türkiye Yayıncılar Birliği, 2019 yılı kitap üretiminde artış verilerini açıkladı. Bandrol verilerine göre, 2018 yılında toplam bandrol adedi 410.641.305 olurken 2019 yılında ise 423.602.828 adet bandrol üretildi.

Geçen yıla göre %3,16 oranında artış olduğu gözlemleniyor. Araştırma-inceleme kategorisi toplam kitap üretiminin %18,06’sını oluştururken geçen yılın toplam üretimine göre %2,59 artış gösterdi. Edebiyat kitapları ise geçen seneye göre %9,52’lik artışla toplam üretimin %6,36’sını oluşturuyor.

Çocuk ve ilk gençlik kitapları %3,35 oranında düşüşte ve toplam üretimin %9,27’sini oluşturuyor, inanç kategorisindeki kitaplarda ise %20,38’lik düşüş var. Akademik yayıncılık %8,31’lik artışla toplam üretimin %1,15’ini oluştururken, ithal yayınların ise %12,54 düşüşle %1,29’luk paya sahip olduğu ifade ediliyor.

 

BANGLADEŞ

Bangladeş’te 10 Kişiye Ödül

Bangla Academy Genel Müdürü Habibullah Siraji, Şair Şemsürrahman Oditoryumu’nda Bangla Academy Sahitya Puroshkar (Bangla Akademi Edebiyat Ödülleri) verilecek isimleri açıkladı.

Ödül alanlar, eski İçişleri Bakanı Rafiqul İslam (Kurtuluş Savaşı Edebiyatı), Makid Haider (Şiir), Wasi Ahmed (Edebiyat), Swarochish Sarkar (Deneme/Araştırma), Khairul Alam Sabuj (Tercüme), Rahim Şah (Çocuk Edebiyatı), Ratan Siddiqui (Drama), Nadira Majumder (Bilim Kurgu), Faruk Moinuddin (Otobiyografi / Gezi) ve Simon Zakaria (Folklor).

Ödül alanların her biri arma ve 2 lakh Taka (iki yüz bin Taka) alıyor.

Bengali Dili ve Edebiyatı alanında katkı sunanların tanınması amacıyla 1960’tan beri verilen ödülün bu sene elmas yıl dönümüydü. Şu ana kadar toplamda 307 edebiyatçı ödül aldı.

 

ÇİN

Çin Dünyanın En Büyük Kitap Pazarı Olabilir mi?

China Bookstore Conference, Ocak ayının başlarında ülkede 70 binden fazla yerleşik kitabevinin bulunduğunu açıkladı. Her yerde olduğu gibi Çin’de de bazı yerel kitapçılar kapanırken yeni açılanlar oluyor. 2019 yılındaki verilere baktığımızda sadece 500 dükkan kapanırken 4 bin yeni kitabevi açıldığı görülüyor.

Büyümenin en hızlı olduğu yerler üniversite kampüsleri içerisinde bulunan kitapçılar. Çin’de her biri 5 bin metrekareden fazla olan 135 kitapçı var ve bunların 35’i 10 bin metrekareden daha büyük bir alanda hizmet veriyor.

Ülke genelinde en çok kitapçıya sahip olan şehirler ise şu şekilde açıklandı: Chengdu,Nanjing, Shenyang, Xi’an ve Chongqing.

 

İNGİLTERE

Harry Potter ve Felsefe Taşı 28 Bin £’ya Satıldı

Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk basımı nadir bulunan kitaplardan oldu. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde 28 bin £’ya (220 bin lira) alıcı buldu.

İlk 500 kopyanın İngiltere’deki kütüphanelere gönderilen 300 tanesinden biri olan kitap, 28 peniye satın alınmıştı, Bargain Hunt programında ise tam 28 bin £’ya satıldı.

Kitabın içinde Staffordshire Kütüphaneleri’ne ait bir çıkartma da bulunuyor. Ayrıca bu ilk kitabın arka kapağında “Philosopher’s” kelimesi yanlış yazılmış ve sayfa 53’te yer alan büyü ekipmanı listesinde “asa” kelimesi iki defa yazılmıştı. Yazarın adı ise künyede “Joanne Rowling” olarak yer alıyordu. Daha sonraki baskılarda yazar adını J. K. Rowling olarak kullandı. Geçen yıl benzer bir baskının müzayedede 70 bin £’ya satıldığı biliniyor.

Yazının tamamını Okur’un 13. sayısında bulabilirsiniz: http://bit.ly/3azFXBj

Etiketler
Bu yazıyı paylaş
Henüz yorum yok...

Yorum yapmak ister misiniz?