Alparslan Demir
Her sabah, en iyi hikayelerden ve romanlardan seçilen pasajları e-posta kutunuza göndererek farklı dünyalara konuk olmanızı sağlayan ve hızla büyüyen biryudumkitap. com’un kurucusu Alparslan Demir Bey ile biryudumkitap’ı ve bir başka sosyal girişim olan Bir Kutu Kitap’ı konuştuk.
Biryudumkitap ve diğer projeniz olan Bir Kutu Kitap nasıl başladı? Hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz?
Biryudumkitap, 2015 yılı sonunda bir kahve sohbetinde ortaya çıktı. Fikrin kaynağında sevdiğim kitapları tanıtma, günlük okuma alışkanlığı kazandırma ve nihayetinde güne güzel bir günaydınla başlama gibi argümanlar vardı. İlk başladığında yalnızdım, o kadar hızlı büyüdü ki açıkçası biraz ürktüm. Şu zamanda hata yapmayı kimse affetmiyor. İlkin okurluğuna güvendiğim bir arkadaşımla yola çıktık. Sonra yayıncılar, yazarlar, sanatçılar, yurt içinden ve yurt dışından ödüller… Çok güzel gitti her şey. Samimiydik ve samimiyetin, başarımızın sebepleri arasında en mühimi olduğu kanaatindeyim.
Tabii bu kocaman bir ekip işi artık. Yıllar sonra 10 bin kişilik bir kitap kulübü olmayı istemiştim. Bugün 350 bin üyesi ile Türkiye’nin en büyük platformlarından biri olduk. Bunun peşinden Bir Kutu Kitap yayın hayatına başladı. Doğal olarak hem gelir elde etmeye hem kitaba dokunmaya ihtiyaç vardı. Hedeflerimizin çok üstünde işlere imza atılmış oldu.
Bir Kutu Kitap nasıl işliyor ve kitaplar kimler tarafından seçiliyor?
Bir Kutu Kitap, kitap odaklı bir abonelik girişimi. Okurlarımız için pek çok yayınevinden onlarca kitap okuyup üç ya da dört kitap seçiyoruz. Bu kitapları, okurun seveceği küçük hediyelerle birlikte bir kutuya koyuyoruz. Ay boyunca yeni abonelikleri toplayıp ay sonunda kargoları çıkarıyoruz. Her ay, hep birlikte bu kitapları okuyoruz.
Kitaplar, piyasa değerinin oldukça altında bir maliyetle üyelerinize gönderiliyor. Yayınevleriyle nasıl anlaşıyorsunuz ve ne kadar üyeniz var?
Aynı anda çok yüksek adette alım yapılıyor ve ödeme modelimiz yayıncılık piyasasına göre çok iyi durumda. Biz bir indirim kulübü değiliz, kitap kulübüyüz. Şu anda piyasayı düşürmek ya da rekabete girmek gibi bir gayemiz yok. Okurlarımız seçkilerimize güveniyor ve bu oluşumun bir parçası olmayı ciddiye alıyor.
Kitap kulüplerinin, aynı kitabın etrafında birleşen insanların ve düzenli olarak kitapla buluşmanın okurluk serüvenine ne gibi katkıları olduğunu düşünüyorsunuz?
Yeni bir okur için de hayatı kitapla geçen biri için de bu tip oluşumların faydalı olduğunu düşünüyorum. Merkezinde kitap olan bütün sosyal alanlar okuru teşvik eder. Dijital ya da fiziki alan fark etmeksizin bu alanda çalışan, bir araya gelen bütün oluşumların, girişimlerin ve inisiyatiflerin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.
İki güzide projenin kurucusu olarak, hedefleriniz ve okumaya gönül verenlere önerileriniz neler?
Bir Kutu Kitap’ın tarih ve çocuk kulübü başlayacak. Bunun yanında çeşitli şehirlerde aylık buluşmalar başlatacağız. Bu da çok heyecan verici. Biryudumkitap’ın yeni bir uygulaması çıktı, bunun globalleşme potansiyeli de mevcut. Buradan istediğimiz geliri elde edebilirsek Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA) “Nitelikli Eğitim” amacına çalışacağız. Bir dernek kurarak dezavantajlı bölgelerde okuma yazma kursları, yenilikçi akıllı kütüphaneler ile Türkiye’nin dört bir yanında kitap kulüpleri kurma hayalimiz var.