Fatma Kebire Gündüz
Jeneriğini görmeden film izlemeye başlamak içinize sinmiyorsa eğer, kitap okumaya da en başından başlıyorsunuz kuvvetle muhtemel. Bazı okurlar, girişi veya önsözü bir an evvel satırlar arasında kaybolmak heyecanıyla atlayabiliyor, oysa bizim gibiler bu kısımları atlayınca kitap yarım kalacakmış hissiyatı ile huzursuzlanıyor. Bilhassa mevzubahis kitaplar için kitabın yazılış amacını ve bu süreçte yaşanan olay silsilesini okumak, kitabı tam manasıyla kavrayabilmek için elzem.
Yazılma Hikayeleri
Kitabın yazarı Mason Currey önsözde, editörlük yaptığı dergide yetiştirmesi gereken hikayeyi yazmayıp erteleyerek kendi deyimiyle gününü ziyan etmeye devam ettiği bir anda, “Başka yazarlar nasıl çalışıyor?” diye araştırma yaparken bulduğu anekdotları bir yerde toplama fikri ile “Günlük Rutinler” isimli bir blog açtığını ve sonradan bu yazıların çok ilgi görmesi sebebiyle daha fazla araştırma yapıp nihayetinde kitabın ortaya çıktığını anlatıyor. 2013’te basılan ilk kitabın ardından ikincisi de 2019’da çıkmış. Birinci kitapta 161 kişiden 27’si kadınken, ikinci kitabın tamamının kadın şahsiyetlere tahsis edildiğini ve “Yaratıcı kadınlar nasıl çalışır?” alt başlığı ile çıktığını görüyoruz. Yazar, Batı kültüründeki önemli isimler hakkında araştırma yaparken görünür olanların erkekler olduğunu ve kadın hikayeleri bulmak için daha fazla araştırma yapıp, çalışması gerektiğini söylüyor. Ayrıca bu hususta kendini kusurlu gördüğünü, önceki kitaptaki cinsiyet dengesizliğini bu kitapta telafi etmek istediğini özellikle belirtiyor. (Meğer Batı’da da kadının adı yokmuş sevgili hemcinslerim).
Mason Currey’in kendisi de yazıyla meşgul olan ve zamanı değerlendirme, doğru ruh halini yakalayabilme, sevdiği insanlara, uykuya, dinlenmeye yeterli zamanı ayırıp faydalı işler ortaya koyabilme sıkıntısından belli dönemlerde dertlendiğinden sebep, yaratıcı faaliyetlerle uğraşan insanlara da bu kitaplardaki isimlerin örnek teşkil edeceğini, yardımcı olacağını düşünerek yola çıkmış. İlk kitapta hikayelerine odaklandığı ünlü ve başarılı erkeklerin hayatını araştırırken bu kişilerin karşılaştıkları zorlukları aşmada eşlerinin, ücretli yardımcıların, hatırı sayılır oranda mirasların ve kendilerine sunulan ayrıcalıkların üzerlerindeki yükü fazlasıyla hafiflettiğinin altını çiziyor. Ek olarak yaşadıkları devirleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor elbette, yoksa çağdaş okur için örnek alınması oldukça zor.
Yazının tamamını Okur’un 18. sayısında bulabilirsiniz: https://www.okurdergisi.com/okuru-nerede-bulabilirsiniz/