|

Virüs, Karantina ve Yayıncılık Halleri

Emine Tokatlı, Gülnur Yıldız

En Önemli Sorun Dağıtım Ağlarının Zayıflığı

(Coşkun Ören, İthaki Yayınları)

Süreçle birlikte birçok şehirde yer alan kitabevlerinin kapanması, biz yayıncıların kitaplarını okurlarına ulaştıramamasına sebep oldu. Bu da haliyle kitap üretimini yavaşlattı. Fakat bununla birlikte web satış sitelerinde de bir yoğunluk oluştu. Online tarafta yaşanan tüm bu gelişmelere rağmen ciro açısından çok ciddi kayıplar yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Mevcut kadromuzla, fire vermeden bu süreçten çıkmak en büyük arzumuz. Kitap üretimini durdurmayı bir an bile aklımızdan geçirmek istemiyoruz. Yayıncılık sektörü açısından son yılların en önemli sıkıntısı dağıtım ağlarının zayıflığıydı. Bu dönemle birlikte mevzu bahis sorun bir parça daha öne çıktı diyebilirim. Karantina boyunca okuyucularımıza sosyal medya ağlarımızla ve yayınlamaya devam ettiğimiz kitaplarımızla mesajımızı verdiğimizi düşünüyorum, zira bu süreçle birlikte sosyal medyada aktif bir iletişim sürdürdük.

Umudumuzu Diri Tutmalıyız

(Bekir Cantemir, Vadi Yayınları)

Korona başladığında, sürecin nereye evrileceğini ofiste konuşuyorduk. Ama hiçbirimiz bu noktaya geleceğimizi düşünememiştik açıkçası. Bu süreçte işlerimizin büyük bir kısmını evlerden yönetiyoruz. Depo ve sevkiyat için haftada üç gün ofise bir arkadaşımız gidiyor. Karantina sebebiyle internet dışında satış kanalımız kalmamış olmasının yanı sıra Kitapyurdu’nun halihazırda satışta olan kitapların üçte ikisinin satışını durdurması ve D&R’ın altyapı eksiklikleri ile beraber satışlarımız ciddi oranda düştü. Bu zor şartlarda umudumuzu diri tutacak şeyin yeni projeler olduğunu düşünüyoruz. Vadi Yayınevi olarak yayın programımızda olan eserlere yoğunlaştık. Rafta olan projelerimize çalışıyoruz. Son olarak, genelde kitap okuyucularını, özelde ise Vadi Yayınları’nı takip eden kitap müptelalarına selamlarımızı iletiyoruz. Bizi hiç yalnız bırakmadınız. Güzel okuyucularımıza teşekkürler…

Sektörün Kurtarıcısı Online Dünya

(Emin Nedret İşli, Turkuaz Sahaf)

Türkiye’de korona pandemisi bütün sahafları olumsuz etkiledi. Uzun zamandan beri ticareten zor şartlarda faaliyet gösteren sahaflar, dükkan alışverişinin kesilmesi nedeniyle büyük bir gelir kaybına uğradılar. Müdavim müşteri ve kitap dostlarının da mecburen dükkanlara varamayışı, sahafın ruhsal yıkımına ve kendini yapayalnız hissetmesine neden oldu. Önceleri sahaf ticaretine bir çeşit olumsuz etki yapacakmış gibi düşünülen, yayıncılığı tamamen ortadan kaldıracağı iddia edilen online dünya, tam aksine bu sektörlerin -kısmen de olsa- kurtarıcısı durumuna gelmiştir. Kitap dünyasındaki satışlar ve sahafların durumu online alanın sunduğu kolaylık ve yeni fırsatlara bağlı gözüküyor. Bu dükkancılığı, dükkan sohbetlerini, kültürel ve şifahi bilgilenmeyi engeller mi şimdiden kestirmek güç ama satışların ağırlıklı olarak internet üzerinde yoğunlaşacağı kesin.

Yazının tamamını Okur’un 14. sayısında bulabilirsiniz: https://bit.ly/2CBpiBG

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir